VR in de Psychologie, medidatie, Virtual Reality en telepresence?

VR in de Psychologie, medidatie, Virtual Reality en telepresence?

VR zou echt een eigen ruimte kunnen worden voor je hoofd – een plek om na te denken en te ontspannen. Of het zou een plek kunnen zijn waar je iets naars in verkent, maar in een beschermde simulatie. Virtuele werelden kunnen mijlenver zijn van de echte wereld, of ze kunnen als een soort labs worden gebruikt om menselijk gedrag te verkennen. Onderzoek toont aan dat VR zoveel afleiding biedt, dat het in vergelijking met traditionele geneesmiddelen een verrassend effectieve pijnstiller kan zijn.

Makelaardij & winkelen

Stel je voor dat je het huis wat je op oog hebt vanaf de andere kant van het land al kunt verkennen, waarbij je door het huis heen loopt alsof je er echt bent. Je zou bijvoorbeeld modellen van je eigen meubels in dat huis kunnen plaatsen, om te kijken of je meubels passen. Stel je eens voor dat je een virtuele kledingwinkel inloopt met oneindig veel keuze, waar je elk shirt, blouse of schoenen in de aanbieding dan ook kunt zien en passen. Shoppen zal nooit meer hetzelfde zijn met een virtual reality bril op.

Sociale aanwezigheid & telepresence

Dat je een headset op hebt en hier helemaal in opgaat, betekent niet dat je alleen bent. Je kunt bijvoorbeeld een videospel spelen om te chatten en te gamen, of naar werk afreizen door een telepresence robot in te nemen die camera’s op zijn lichaam heeft. Kunnen we op die manier echt op betekenisvolle wijze met elkaar communiceren en verbinden? Dat is nog niet duidelijk, maar developers zijn al volop aan het experimenteren met de mogelijkheden.

Virtual Reality biedt verschillende voordelen, op verschillende gebieden.

Het heeft het leven van verschillende mensen al verbeterd. Desondanks, proberen de meeste ontwikkelaars van de Virtuele Omgeving om de applicaties van het systeem niet te overdrijven. Wat belangrijk is, is dat Virtual Reality een rol blijft spelen in de ontwikkeling van VR games. En ook in de verbetering van verschillende trainingsmethodes die gebruik maken van VR technologieën.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *