De koperprijs wordt beinvloedt door de schaarste.

De koperprijs wordt beinvloedt door de schaarste.

Koper is een van de meest gevraagde metalen. Het is zelfs zo gewild dat we soms van koperdiefstallen horen. Vaak gebeuren deze ‘s nachts in de bouw of aan spoorlijnen. Zowel stukken koper als koperdraad zijn geliefd bij dieven. Maar waarom doet men zoveel moeite om aan koper te geraken.

Koperschaarste

Koper wordt veel gebruikt en kent allerlei technische toepassingen. Net zoals andere metalen wordt het gedolven. De voorraad die in de natuur aanwezig is, is echter beperkt. Om de natuurlijke kopervoorraad te sparen, wordt het vaak hergebruikt. Daarom is dit zo’n populair oud metaal. Metaalhandelaren zijn steeds op zoek naar het rode metaal, en bieden er dan ook veel meer voor dan  voor andere metalen. De koperprijs is daarom hoger dan die van andere niet edele metalen. Dat verklaart meteen ook waarom mensen zo ver willen gaan dat ze koper gaan stelen.

De koper prijs

De koperprijs is onderhevig aan schommelingen. Je kunt het vergelijken met de schommelingen in de prijs van edele metalen. De koperprijs is een dagprijs. Wanneer je koper wilt verkopen en je wilt weten welk bedrag per kilogram je van de handelaar in oude metalen mag verwachten, dan doe je er goed aan om deze prijs te raadplegen. Vandaag krijg je ongeveer € 3 voor een kilo oud koper. De handelaar verkoopt op zijn beurt het metaal aan een prijs die 50% hoger ligt. Hoeveel geld je krijgt voor je koper hangt af van een aantal factoren. Vraag en aanbod zijn er maar 2 van.

Vraag en aanbod

Omdat het schaars is, wordt koper veel gevraagd. Dit verklaart ook de koperprijs. Toch kunnen er altijd schommelingen optreden, zeker wanneer de markt niet stabiel is. Bij weinig vraag en een groot aanbod daalt de prijs. Is de vraag groter en het aanbod klein, dan stijgt de prijs. Dat is hoe het werkt.

 

De staat van het koper bepaalt de koper prijs

Koper dat in goede, schone toestand wordt aangeboden, zal meer geld opbrengen dan koper dat vuil en vies wordt aangeboden. Ook krijg je voor massieve stukken metaal meer geld dan voor koperdraad. Dit zijn gegevens waar je rekening moet mee houden. Wanneer je koper wilt verkopen als privépersoon doe je er goed aan om het eerst te sorteren en in schone toestand aan te bieden. Zo bespaar je de handelaar wat werk en krijg je zelf allicht een betere koperprijs. Zo is het koper ook makkelijker te bewerken om terug hergebruikt te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *